Werner Károly Zsolt +36 20/945 1088 werner@wernermuvek.hu

Légszennyező anyagok az otthonodban!

Honnan kerülhet káros anyag a szoba levegőjébe?

 

Légszennyező anyagok

A beltéri légszennyező anyagok – az egyszerű penészgombáktól a korszerű anyagokból származó vegyszergőzökig – azért is különösen veszélyfaktorok, mert időd nagy részét a négy fal között töltöd.

A leggyakoribb házi légszennyező anyagok!

 

Égéskor keletkező bomlástermékek

 

A dohány égésekor, a hibás fa-, olaj-, gáz-, petróleum- vagy széntüzelésű fűtőberendezésekből, illetve a sérült kéményekből semleges színű gázok, például szén-monoxid vagy nitrogén-dioxid kerülnek a levegőbe. Ezek elsősorban légzési problémákat, szív- vagy tüdőbetegségeket, illetve legionárius betegséget okozhatnak.

Szerves alapú anyagok

 

Gombák, vírusok, állati szőr és korpa, baktériumok, poratkák, virágpor. Allergiát, asztmát, légzési nehézségeket, de akár leukémiát is okozhatnak. Illékony szerves vegyületek Építőanyagokban, bútorokban és háztartási termékekben használt, szén alapú vegyületek.

A leggyakoribbak a formaldehid, az alkoholok, melyek a szőnyegekből, kozmetikumokból és illatszerekből kerülnek a levegőbe, a festékekben és lakkokban található benzol, illetve a tisztítószerekből származó ammónia. Légzési nehézségeket, fejfájást, fáradékonyságot, megfázásszerű tüneteket, de akár rákot is okozhatnak.

Radon

 

Színtelen, szagtalan gáz, amely a talajból a földes padlón, a betonpadlók és a falak repedésein, a padló összefolyókon és a csatornaszivattyúkon keresztül juthat a lakásba.

Ólom- és azbesztalkotók

 

Festékekből, illetve régi épületek tűzvédelemre és szigetelésre használt anyagaiból kerülnek a levegőbe. Rákot, vese- és központi idegrendszeri károsodást, magzatoknál és kisgyermekeknél fejlődési rendellenességet okozhatnak.

Műszálas szőnyeg

 

A szőnyegek mágnesként vonzzák a port, ezért használatuk semmiképpen sem ajánlott, ha a lakásban allergiás is lakik. A penészen és az atkákon kívül azonban a műszálas szőnyeg és a habszivacs alátét más veszélyeket is rejt, ezek ugyanis mérgező, illékony szerves vegyületeket, például formaldehidet bocsáthatnak ki.

Kerámia edények

 

Igaz ez a veszélyfaktor nem a levegőből származik, de ugyanúgy nem elhanyagolható az egészségvédelmed szempontjából.

A kerámia edények esetében sokszor nem egyértelmű, milyen célra készültek – dekorációnak, virágládának vagy főzőedénynek is lehet-e őket használni. Ha nem vagy biztos a dologban, ez utóbbi céljára inkább ne használd a kerámiaedényedet, a bevonatuk bizony ólmot tartalmazhat, ami az ételbe kerülve és a szervezetedben felhalmozódva komoly mérgezést okozhat.

 

A következő héten tovább folytatjuk az otthonunkat szennyező források feltárását!

 

Tarts velünk a következő cikkünkben is.