Werner Károly Zsolt +36 20/945 1088 werner@wernermuvek.hu

Könnyebben igényelhető a CSOK 2018-ban!

Bevezeti a kormány a CSOK igénylésekor az úgynevezett nyilatkozati elvet a dokumentumok benyújtása helyett, ami gyorsítani fogja a megnövekedett igénylések menetét.

2018 februárjáig 68 000 igénylés érkezett 189 milliárd forint összegben.


A nyilatkozati elv bevezetése azt jelenti, hogy nem a dokumentumokat kell benyújtani, hanem elegendő például nyilatkozni a születés, valamint a házasság időpontjáról, építkezés esetén szintén annak időpontjáról. Lázár János miniszter szerint gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb lesz így az ügyintézés. Ezen elv bevezetése a Bankokat is gyorsabb ügyintézésre készteti: lakásvásárlás esetén a kérelem befogadásától számítva 30 napon belül, építkezés esetén pedig 60 napon belül döntést kell hozniuk a bankoknak. A nyilatkozati elv március 15-től lép érvénybe!

Az állami támogatások különböző céllal vehetőek igénybe, mi ebben a cikksorozatunkban a lakásépítést tervezőknek szeretnénk némi áttekintést adni az igénylés lépéseiről, feltételeiről.

Lakásépítéshez igénybe vehető lakáscélú állami támogatások:

1.) Kamattámogatott lakáskölcsön

1.1. Otthonteremtési kamattámogatás

1.2. Fiatalok, valamint többgyermekesek kamattámogatott kölcsöne

2.) Vissza nem térítendő támogatás

2.1. Családi otthonteremtési kedvezménye

2.2. Akadálymentesítési támogatás

2.3. Adó-visszatérítési támogatás

3.) Állami kezesség

Állami kezességvállalás fiataloknak

4.) Lakástakarékpénztári megtakarítás

A következőkben az említett támogatásokat mutatjuk be felsorolásuk sorrendjében. A bemutatás csak a legfontosabb irányelveket, kritériumokat tartalmazza.

Teljeskörü tájékozódás végett keresse fel az alábbi hivatalos kormányoldalt!

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/technikai-informaciok-a-csok-rol


A három vagy több gyermek után a 10+10 millió Ft támogatást igénylő új lakás építők részére:

 

  1. KAMATTÁMOGATOTT LAKÁSÉPÍTÉSI KÖLCSÖN

1.1. A HÁROM VAGY TÖBB GYERMEKES CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KAMATTÁMOGATÁSA

Az otthonteremtési kamattámogatás összeghatártól függetlenül, a legalább 60 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás vagy a legalább 90 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépület építéséhez igényelhető.

Az igényelhető kölcsön összege:

A három vagy több gyermekes családok kamattámogatott építési kölcsönének összege legfeljebb 10 millió forint lehet.

A kamattámogatás jellemzői:

− A kamattámogatás időtartama legfeljebb 25 év.

− A kölcsön kamata legfeljebb 3%, amelyet az állam kamattámogatással biztosít.

− A kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt 5 évente változhat.

− Az otthonteremtési kamattámogatás kizárólag forint alapú kölcsönhöz vehető igénybe.

− Az otthonteremtési kamattámogatás nem nyújtható:

a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény szerint megkötött lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított lakáskölcsönre és áthidaló kölcsönre, a meglévő kölcsöntartozás kiegyenlítésére szolgáló kölcsönhöz és lejárt kölcsöntartozás esetén.

− Az igényléskor a fiatal házaspár legalább egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét, ha a kölcsön igényléshez szükséges összesen 3 gyermeket gyermekvállalással kívánják teljesíteni. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő 10 év, függetlenül attól, hogy hány gyermek vállalásáról van szó. Ha a határidő lejártáig a vállalását a támogatott személy nem vagy csak részben teljesíti, akkor az igénybe vett otthonteremtési kamattámogatás összegét vissza kell fizetni.

Az otthonteremtési kamattámogatott kölcsön igénybevételének nem akadálya a meglévő, másik lakástulajdon vagy más jogszabály alapján igénybe vett állami kamattámogatásos kölcsön.

Az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó részletes szabályokat az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet tartalmazza.

1.2. FIATALOK, VALAMINT TÖBBGYERMEKES CSALÁDOK KAMATTÁMOGATOTT KÖLCSÖNE

A fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsönével épített új, összkomfortos lakásnak a hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét is tartalmazó – telekhányad nélkül számított – építési költsége:

– a fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió forint,

– egyéb településeken legfeljebb 20 millió forint lehet.

A kamattámogatott kölcsönt azokra a lakásépítésekre lehet igénybe venni, amelyekre az építési engedélyt 2005. január 31-ét követően adták ki.

Az igényelhető kölcsön összege:

A kölcsön összege a fővárosban és a megyei jogú városokban legfeljebb 12,5 millió

forint, egyéb településeken legfeljebb 10 millió forint lehet.

A kölcsönt

– a legfeljebb egy gyermeket nevelő, nagykorú, 35. életévét még be nem töltött személy, vagy

– a legalább két gyermeket nevelő, nagykorú, 45. életévét még be nem töltött személy igényelheti. Ha párkapcsolatban élnek, úgy az életkori korlát – a kérelem benyújtásának időpontjában – a házastársra, élettársra és a bejegyzett élettársra is vonatkozik.

A kamattámogatás jellemzői:

– A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a futamidő első 20 évében kamattámogatást biztosít.

– A kamattámogatás mértéke a kamattámogatott időszak alatt az állampapírhozam százalékában kifejezve az alábbiak szerint alakul:

45. életév betöltéséig hat vagy több gyermek esetén 45. életév betöltéséig öt gyermek esetén 45. életév betöltéséig négy gyermek esetén 45. életév betöltéséig három gyermek esetén
70% 64% 59% 55%

– A kamattámogatott kölcsönnel épített lakásban az igénylőnek (támogatott személynek) legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

– Ha a támogatott személy 45. életévének betöltése előtt a családban eltartott gyermekek száma nő, úgy a kamattámogatás mértéke – a gyermekszám változásának hitelintézet részére történő bejelentését követő 2 hónap elteltével – emelkedik. Ha a kölcsön törlesztése során az eltartott gyermekek száma a hitelbírálat alkalmával megállapított gyermekszámhoz képest csökkent, a kamattámogatás akkor sem lehet kevesebb, mint korábban volt.

Köszönjük,hogy végigolvasta bejegyzésünk,reméljük segíthettünk!

Következő cikkünkben a Vissza nem térítendő támogatással foglalkozunk!